default_mobilelogo

Hjortekjøtt - en opplevelse

 

Hjortekjøtt = Helsekjøtt
Sammenligning av næringsinnhold

Næringsverdi pr. 100 g   Fett
(gram)
Protein
(gram)
Energi
(kcal)
Vann
(gram)
Jern
(mg)
Kolestrol
(mg)
Hjortekjøttt Ferskt 1,6 22,2 103 74,4 3,3 29
Stekt 2,5 35,6 165 60,4 5,1 43-21
Kylling uten skinn Ferskt 2,1 22,3 108 75,1 0,7 90
Stekt 7,5 27,3 177 65,3 0,7 105
Biff av storfe Ferskt 12,9 20,4 198 65,8 1,7 48
Stekt 11,4 29,9 222 57,6 2,3 68
Lammestek Ferskt 12,3 19 187 67,4 1,4 78
Stekt 13,0 29,7 236 56,7 2,2 110
Gris, mager stek Ferskt 2,2 21,7 107 74,9 0,8 64
Stekt 5,5 33 182 61,1 1,1 100

Opplysningen fra McCarne & Widdowsons The composition of foods" (meat, poultry, and game fith supplement (1995) The Society of Chemestry and Ministry og Agriculture, Fisheries and Food, London. British Deerfarmers Association.

Som det kommer fram av tabellen er hjortekjøttet noe av det sunneste kjøttet som er å få tak i, og med sin mørhet er det en ren delikatesse!

Hjortekjøtt - en opplevelse

Helsekjøtt
Hjortekjøttet har kyllingens magerhet og kalori inhold, laksens omega-3 og hjortens vitaminer og milde gode smak. Det lave fettinnholdet gjør at hjortekjøttet ikke harskner like lett som annet kjøtt, og er svært lagringsdyktig. I den grad hjorten lagrer fett, skjer dette hovedsakelig utenfor muskelaturen. Dette fettet er "tørt" og lite egnet i matlaging. Hjortekjøtt er en utmerket B-vitaminkilde (både riboflavin og B-12) og er også rikt på mineralene jern og sink. Hjortekjøtt inneholder få allergener, og inngår derfor som proteinkilde i diettprogram for folk og kjæledyr som er allergiske eller intolerante mot andre typer kjøtt. Gravide anbefales å steke alle typer rødt kjøtt godt før det nytes.

Steking av hjortekjøtt fra Løiten Hjorteoppdrett.
Hjorten vår er avlivet i sitt naturlige element og uten noen form for stress. Dermed er kjøttet veldig mørkt. Hjortekjøttet har dessuten så fin smak så vi anbefaler kun litt salt og pepper, så ikke den "naturlige smaken" blir borte.

Hjortekjøttet er veldig magert. Blir kjøttet stekt for mye blir det mindre saftig. Vi anbefaler å brune kjøttet i panne, og så steke det ferdig i ovn med 180 grader C til en kjernetemperatur på 54 - 56 grader C. Det er en stor fordel å la kjøttet "hvile" etter steking i 10 - 20 minutter (innpakket i folie). Da vil saften i kjøttet ha "satt seg", og kjøttet er lekkert og saftig.

Norsk Kronhjort er en delikatesse!

Hjortekjøtt 
Hjortekjøtt har en rund og mild smak, og behandlet på rette måten er kjøttet mørt og saftig. Dette er et av våre mest anvendelige kjøttyper og er velegnet til både steking i panne og ovn, grilling, i wok, samt i gryter, karbonader og pateer. Hjortekjøttet kan være en nytelse både røkt og gravet, og er velegnet i spekepølser og til annen speking og tørking.

Mørhet
Mørheten er en av de viktigste egenskapene til kjøttet. Mørheten påvirkes av dyrets alder, kjønn og stressnivå ved slakting, samt temperatur under møringsprosessen. Mørheten i kjøtt fra den norske hjorten kan derfor variere fra helt seigt til helt mørt! I hjorteoppdrett er det lett å ha kontroll med prosessene som påvirker mørheten. Det er viktig å merke seg at de ulike stykningsdelene har ulike egenskaper og derfor egner seg til forskjellige formål (for eksempel mørbrad som grillet biff, lårtunge som langtidsstekt roastbiff, eller skanken til speking). Tilbredingen påvirker også mørheten, og magert viltkjøtt blir fortere tørt enn for eksempel svin og storfe dersom det stekes hardt. Anbefalt kjernetemperatur for hjortekjøtt er 55°C. Da er kjøttet lyst rosa og saftig. Vær oppmerksom på at steketermometre ikke nødvendigvis viser den riktige temperaturen. Stikk termometeret ned i fosskokende vann, og sjekk at termometeret viser 100 °C. Den beste måten å bedømme når kjøttet er ferdig er likevel å kjenne på fastheten i kjøttet.

Foring av hjort

Hva er viltsmak?
Dersom kjøtt fra hjort, dåhjort, rådyr eller elg er behandlet på en skikkelig måte, vil det ha en mild smak. Den utpregete viltsmaken som er både elsket og hatet, kan komme av dårlig behandling av kjøttet i felt, og er ikke et kvalitetstrekk. I brunsten er selv et hårstrå fra en bukk nok til å sette smak på hele slaktet. Kjøtt fra hjorteoppdrett er hovedsakelig fra 1,5 år gamle dyr, og kjøttet er håndtert under kontrollerte forhold. Sjansen for kvalitetsforringelse er derfor minimal i forhold til i en jaktsituasjon.

Kjøtt fra oppdrettshjort har derfor som regel en bedre kvalitet en hjort som er skutt under jakt!

Velkommen

Du er velkommen til en hyggelig smaksopplevelse her hos oss!

Bent Stiansen


"Dette er himmelske råvarer"

jublet juryleder i Det Norske Måltid, Bent Stiansen, da han vurderte smak, konsistens og utseende på hjortefileten fra Løiten Hjorteoppdrett.

Løiten Hjorteoppdrett

Brendholen

2344 Løten

Telefon: 922 57 963

post@loitenhjorteoppdrett.no
www.loitenhjorteoppdrett.no

mat